Meny

Felväxande ögonfransar (trichiasis)

Sjukdom

Felväxande ögonfransar, trichiasis, innebär att ögonfransarna pekar inåt och ligger och skaver mot ögat. Tillståndet ger mycket obehag och kan behöva behandling.

Vid felväxande ögonfransar växer ögonfransarna åt fel håll. Istället för att peka utåt pekar ögonfransarna inåt.

Ögonfransarnas funktion

Ögonfransarna har en naturlig viktig funktion. De skyddar ögat mot att partiklar, smuts och regn tränger in i ögonen.

Symptom

Symptomen vid felväxande ögonfransar är irritation av och skav mot ögat. Det kan ge rodnad i ögat och ökat tårflöde då ögonfransarna ligger och skaver mot ögat. Ögonfransarna kan rugga upp små sår på hornhinnan, vilket kan vara mycket smärtsamt och leda till infektioner.

Orsaker

Det finns många olika orsaker till felväxande ögonfransar. Det kan bland annat vara medfött eller uppstå efter ärrbildningar i ögonlocken.

Komplikationer

Den mest allvarliga komplikationen av felväxande ögonfransar är skador på hornhinnan, vilka i sin tur kan påverka synen.

Diagnos

En undersökning vid felväxande ögonfransar ska om möjligt ta reda på vad som orsakar tillståndet för att vi ska kunna välja rätt behandlingsform.

Vid undersökningen undersöker läkaren ögonlocken och ögat i mikroskop. För att undersöka hela ögonlocket behöver läkaren vända på ögonlocket.

Behandling

Vid behandling av felväxande ögonfransar tar vi bort de ögonfransar som växer fel.

Felväxande ögonfransar kan behandlas på olika sätt, beroende på antalet berörda ögonfransar och orsaken till tillståndet.

Epilering

Om det är någon enstaka felväxande ögonfrans kan denna ryckas bort, men oftast växer den ut igen.

Elektrolys

Om det är få felväxande ögonfransar kan hårrötterna brännas bort. Ingreppet sker i lokalbedövning. Genom att tillföra en svag elektrisk ström genom hårsäcken förstör vi hårsäckens förmåga att producera hår.

Frysbehandling

Om det är många felväxande ögonfransar kan dessa frysas bort. Ingreppet sker i lokalbedövning. Ögonlocket fryses ned och hårrötterna förstörs. Eftersom någon vävnad inte behöver avlägsnas bevaras strukturen i huden.

Kirurgi

I mycket uttalade fall kan vi behöva operera ögonlocken. Det finns flera olika operationsmetoder som alla syftar till att vika ut de felväxande ögonfransarna.

Om problemen kommer tillbaka kan behandlingen behöva upprepas.

Faktagranskad av överläkare Eva Dafgård Kopp

Dela den här sidan:

Hjälpte den här informationen dig?

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.