Meny

Blödning i ögat (hyposfagma)

Besvär

En blödning i ögat är för det mesta en ofarlig blödning under ögats bindhinna. Du kan räkna med att blödningen minskar inom några dagar och är helt borta inom några veckor.

Ett rött öga (hyposfagma).

En blödning i ögat kan se otäck ut men är helt ofarlig. De flesta har inga besvär men en del känner en lätt irritation i ögat.

Om du har haft en blödning i ögat är det inte ovanligt att du får det flera gånger.

Diagnos

En blödning i ögat kommer oftast spontant, ibland efter en hostattack eller en nysning eller efter att du har gnuggat dig i ögat.

När du har en blödning i ögat har ett litet blodkärl brustit och gått sönder. Blodet sprider sig över ögonvitan och syns tydligt eftersom bindehinnan är genomskinlig.

En spontan blödning i bindehinnan brukar inte vara förknippad med andra sjukdomar och behöver inte utredas. Synen påverkas inte av blödningen.

Behandling

En spontan blödning i ögat är inte farligt. Du kan räkna med att kroppen tar hand om blödningen, precis som vilket blåmärke som helst.

Blödningen på ögonvitan minskar snabbt och försvinner efter några dagar eller veckor beroende på hur stor den varit. Om du har fått en blödning till följd av ett slag mot ögat behöver du få ditt öga undersökt av en ögonläkare.

Faktagranskad av överläkare Leif Tallstedt

Dela den här sidan:

Hjälpte den här informationen dig?

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.