Meny

Bindhinnekatarr (konjunktivit)

Sjukdom

Bindhinnekatarr, som i vanligt tal kallas för ögoninflammation, är en av de allra vanligaste ögonsjukdomarna och den dominerande orsaken till varför ögonen blir röda.

Bindhinnan är den slemhinna som täcker den vita delen av ögat och insidorna av ögonlocken. Den hjälper till att hålla ögonlocket och ögat fuktigt samt underlättar ögonlockens rörelser. När hinnan blir irriterad blir den röd och svullen. Det kan vara besvärande men bindhinnekatarr är godartat och skadar inte ögat eller synen.

I många fall går besvären över utan att någon behandling krävs, för allergi och torra ögon finns receptfri behandling.

Orsak

Det finns många orsaker till bindhinnekatarr. De vanligaste är infektion och allergi. För lite tårar, så kallade torra ögon, och ögonlocksinflammation kan också orsaka bindhinnekatarrbesvär. Båda ögonen är i stort sett alltid drabbade även om ett öga kan besvära mer.

SymptomEtt öga drabbat av bindhinnekatarr.

Beroende på vilken form av bindhinnekatarr du drabbats av ser symptomen lite olika ut:

Bindhinnekatarr orsakad av infektion (ögoninflammation)

Ögonen blir röda, rinniga och kladdiga och vid blinkning känns det som grus i ögonlocken. Synen är inte påverkad. Oftast finns det en koppling till pågående eller just genomgången förkylning. Om infektionen är orsakad av virus rinner det ofta mycket tårar från ögat medan det är vanligare med kladdigt var vid infektion orsakad av bakterier.

Bindhinnekatarr orsakad av allergi

Ögonen blir röda och det mest dominerande symptomet är klåda. Ibland kan bindhinnan svälla upp kraftigt men synen blir inte påverkad. Ofta förekommer så kallad hösnuva tillsammans med ögonbesvären.

Bindhinnekatarr i samband med för lite tårar (torra ögon)

För lite tårar, s.k. torra ögon, kan ge bindhinnekatarrbesvär. Ögonen känns irriterade och är lätt rodnade. Särskilt svåra varianter kan drabba personer som lider av reumatism.

Bindhinnekatarr orsakad av inflammerade ögonlockskanter

Vid inflammation i ögonlockskanterna blir bindhinnan ofta irriterad. Ögonlockskanterna blir röda och det känns ofta grusigt i ögonen. Detta är mer vanligt hos äldre och hos personer med vissa eksemsjukdomar.

När ska jag kontakta sjukvården?

Vid ensidiga besvär är bindhinnekatarr sällan orsaken. Vid ensidiga och långdragna besvär finns det skäl till läkarkontakt.

Undersökning

Vid bindhinnekatarr kan diagnos ofta ställas genom patientens beskrivning av symptomen och av ögonens utseende. En undersökning av en ögonläkare behövs vanligen inte.

Vid kraftigare besvär kan diagnosen bekräftas genom en undersökning i ögonmikroskop. Vid vissa typer av långdragen eller ensidig ögoninflammation tar vi prov från tårvätskan för att säkerställa orsaken och för att kunna ge rätt behandling.

Mer information

Här kan du läsa mer om
Ögonundersökning med mikroskop (biomikroskopi)

Behandling

Vilken behandling som behövs beror på vilken form av bindhinnekatarr du har:

  • Bindhinnekatarr orsakad av bakterier och virus går i stort sett alltid över av sig själv inom 1-2 veckor. Under tiden kan du rengöra ögonlockskanterna med vanligt vatten. Vid långdragna besvär och vid ensidiga besvär kan det ibland behövas undersökning hos ögonläkare för provtagning och behandling med antibiotika.
  • Bindhinnekatarr orsakad av allergi behandlas med ögondroppar för allergi och/eller tabletter mot allergi. Ögondroppar och tabletter för allergi finns att köpa receptfritt på apoteket.
  • Vid torra ögon behövs smörjande ögondroppar för lindring av besvären. Som följd av en ögonlocksinflammation kan bindhinnan också bli irriterad och även då lindras besvären av regelbunden självrengöring av ögonlocken.

Mer information

Här kan du läsa mer om:
Rengöring av ögonlocken
Så tar du ögondroppar

Faktagranskad av överläkare Leif Tallstedt

Dela den här sidan:

Hjälpte den här informationen dig?

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.