Meny

Basalcellscancer

Sjukdom

Basalcellscancer är den vanligaste typen av hudcancer. Basalcellcancer kallas ibland även för basaliom. Till skillnad från andra cancertyper så sprider sig inte basalcellscancern till andra delar av kroppen.

Orsaker

Den vanligaste orsaken till basalcellscancer är solen, men det finns även ärftliga faktorer. Risken att få basalcellscancer ökar med åldern.

Symptom

Tumören växer oftast långsamt, men om den inte behandlas kan den orsaka skada på platsen där den växer.

Det finns olika former av basalcellscancer. Den vanligaste formen är en ny hudfärgad eller svagt röd knuta, efterhand kan en kant bildas runt knutan och ett sår uppstå i mitten. Sitter den på ögonlockskanten kan ögonfransarna försvinna. Andra typer av basalcellscancer är sår eller eksemliknande fläckar som inte läker. Det finns även en diffus form som växer som en hård, vitskimrande och ärrliknande förändring.

Undersökning

Vid en undersökning av basalcellscancer bedöms storleken på och läget av tumören för att läkaren ska kunna välja lämpligaste behandling.

Undersökning

Vid mottagningsbesöket undersöker läkaren ögonlocken. Om diagnosen är osäker eller om utbredningen är diffus tas ett hudprov från förändringen. Detta görs med lokalbedövning på mottagningsbesöket.

Behandling

Det finns, beroende på typ av basalcellscancer och beroende på var den sitter, flera olika sätt att avlägsna tumören. Den kan till exempel opereras bort eller frysbehandlas.

Operation

Den vanligaste metoden är att operera bort cancerförändringen. Tumören skickas då till undersökning i mikroskop för få en säker diagnos och se om tillräckligt mycket har opererats bort. Oftast kan operationen göras med lokalbedövning och du kan då åka hem ungefär en halvtimme efter operationen. Om tumören är mycket stor och omfattande så görs ibland en så kallad tvådagars-operation. Det innebär att läkaren opererar bort tumören utan att sy ihop såret. Såret läggs om noggrant med ett stort förband och efter en eller två dagar får du komma tillbaka för en ny operation då såret sys ihop. Läkaren har då fått ett besked från patologen om hela tumören är borttagen eller inte. Ibland kan det krävas att kirurgen flyttar eller transplanterar hud för att få ihop såret eller för att återskapa ett nytt ögonlock.

Efter operation

Oftast kan det behövas salva i ögat för att minska risken för infektion samt för att minska skav och irritation. Stygnen i huden tas bort på plastikmottagningen, oftast en vecka efter operationen.

Kontroller

Vanligen är alla tumörceller borttagna vid första behandlingstillfället. Det kan dock förekomma återfall som kräver förnyad behandling. Du bör själv kontrollera din "hudkostym". Har du en gång haft basalcellscancer finns det en risk för att få nya tumörer.

Det bästa sättet att minska risken för basalcellscancer kring ögonen är att undvika att bli bränd av solen. Var i skuggan och använd hatt, solglasögon och solskyddsmedel.

Frysbehandling

Frysbehandlingen görs i lokalbedövning. Läkaren fryser bort tumören med flytande kväve.

Efter frysbehandlingen

Några timmar efter frysbehandlingen bildas en kraftig svullnad i området som behandlats. Du kan även ha värk under de första dagarna efter behandlingen.

Ögonlocken kan bli nästan helt igensvullna dagarna efter. En svullnad kan även komma runt det andra ögat. Svullnaden kan sitta i mellan sju och tio dagar.

Det bildas ett sår efter behandlingen. Du ska stryka på en antibiotisk ögonsalva på såret. Såret läker normalt på ungefär tre veckor. Känselbortfall i huden kan sitta kvar några månader efter frysbehandlingen. Huden kan bli ljusare i området som har behandlats. Detta brukar dock gå tillbaka efter några månader. Om det har blivit en förlust av ögonfransarna brukar dessa dock inte komma tillbaka.

Kontroller

Två gånger, en månad och ett år efter behandlingen blir du kallad till ett mottagningsbesök hos en läkare.

Faktagranskad av överläkare Eva Dafgård Kopp

Dela den här sidan:

Hjälpte den här informationen dig?

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.

Relaterade länkar