Meny

Åldersförändringar i gula fläcken (AMD)

Sjukdom

Åldersförändringar i gula fläcken kallas också makuladegeneration eller AMD (age-related macular degeneration). Förändringarna påverkar synskärpan. Du som är drabbad får därför problem med detaljseendet, det vill säga att läsa och se små detaljer.

Däremot påverkar förändringarna inte synfältet, seendet åt sidorna, i någon större utsträckning. Du blir därför inte heller blind av åldersförändringar i gula fläcken, utan har din ledsyn kvar. De flesta människor som får sjukdomen kan fortsätta att leva ett aktivt och normalt liv.

Risken att få förändringar är större ju äldre du blir. Sjukdomen är den vanligaste orsaken till att personer över 60 år får försämrad syn. Medelåldern hos de som får behandling är 80 år. Kvinnor löper en något större risk att drabbas än män, men det beror framför allt på att kvinnor blir äldre än män. Sjukdomen är också vanligare i vissa familjer. Rökning är en faktor som påverkar risken att få sjukdomen.

Gula fläcken

Gula fläcken, makula, är det område mitt på ögats näthinna där det finns flest synceller och du ser som skarpast. Området är två till tre millimeter stort och extra känsligt för olika slags förändringar.

Två typer av åldersförändringar

Det finns två olika former av åldersförändringar i gula fläcken – en torr och en våt.

Torra förändringarEn ögonbotten med torra förändringar.

Den torra formen är vanligast och förekommer i drygt 80 procent av fallen. Vid torra förändringar bryts syncellerna långsamt ner i gula fläcken och synen blir gradvis sämre. Symtomen kommer först på det ena ögat och senare även på det andra ögat. De torra förändringarna drabbar i slutändan alltid båda ögonen och är kroniska.

Våta förändringarEn ögonbotten med våta förändringar.

Den våta formen är betydligt ovanligare än den torra, men sjukdomen kan komma snabbt. Vid våta förändringar bildas det nya blodkärl bakom näthinnan. Blodkärlen är mycket sköra, vilket gör att de läcker blod och vätska under gula fläcken som då svullnar. Svullnaden skadar syncellerna och du ser sämre. Försämringen kan ske på bara några veckor eller månader. Det är därför viktigt att du får påbörja en eventuell behandling så snart som möjligt.

Symtom

Symtomen vid åldersförändringar i gula fläcken kan variera något. Du kan uppleva små fläckar i mitten av synfältet, eller så tycker du att allt ser grått och suddigt ut. Många personer får svårare att känna igen ansikten. Ofta faller bokstäver eller delar av ord bort när du läser en längre text. Du som har synförändringar i bara ett öga har ibland svårt att bedöma avstånd. Du kan också uppleva att bilder blir skeva. Linjer som egentligen är raka blir krokiga och ansikten kan se förvrängda ut. Detta är vanligare för dig som får den våta formen. Vid långt gången sjukdom kan synskärpan gå helt förlorad och du ser bara en suddig mörk fläck i mitten av synfältet.

Vad kan jag göra om jag redan fått nedsatt syn?

Det skadar inte synen att använda ögonen som vanligt. Du ska därför inte vara rädd för att till exempel titta på tv eller läsa. Flytta dig närmare tv:n om du har svårt att se textremsan. Skaffa gärna separata läsglasögon eftersom progressiva glas eller glas med läsruta har för litet läsfält. Enkla läsglasö­gon från till exempel apoteket fungerar ofta tillräckligt bra. Dessa kan inte skada din syn. Det är viktigt att du har en god, riktad läsbelysning och många gånger är förstoringsglas ett bra hjälpmedel. Du kan också ta en liten paus och vila ögonenom du blir trött. Om din syn blir för dålig och det blir alltför svårt att läsa kan du behöva synhjälpmedel. Din ögonläkare kan då skicka en remiss till en syncentral. Med tiden kan din syn bli så försämrad att du inte längre uppfyller lagens krav för att få köra bil. Det är din ögonläkares skyldighet att informera dig om detta.

Forskning

Forskningen om åldersförändringar i gula fläcken är sedan flera år mycket intensiv. Framför allt försöker forskarna hitta injektionsläkemedel med längre effekt, så att ögat inte ska behöva behandling så ofta. Det pågår också försök med injektioner som förhoppningsvis kan bromsa de torra förändringarna. S:t Eriks Ögonsjukhus deltar aktivt i flera sådana studier.

Undersökning

Vid en undersökning på en patient med misstänkta åldersförändringar i gula fläcken kontrollerar vi

  • synskärpan
  • blodkärlen i näthinnan och gula fläcken
  • cirkulationen i näthinnan och gula fläcken

Mer information

Här kan du läsa mer om:

Synfältsundersökning
Ögonundersökning i mikroskop (biomikroskopi)
Kontrastfotografering (fluoresceinangiografi)
OCT (optical coherence tomography)

Behandling

Vid torra förändringar

I dag finns ingen effektiv behandling mot de torra förändringarna.

Vid våta förändringar

De våta förändringarna behandlas oftast med injektioner i ögat. Du får då ett läkemedel som bromsar bildandet av nya blodkärl under gula fläcken och som dämpar svullnaden. Vi sprutar in läkemedlet i ögat med en tunn nål. Behandlingen går fort och känns nästan inte alls eftersom du får bedövning. Före injektionen tvättar vi ditt öga med ett bakteriedödande medel för att minska risken för infektioner. Medlet kan svida lite. Injektionsbehandlingen botar inte sjukdomen utan bromsar förloppet. Injektionerna måste därför upprepas många gånger och du kommer att gå på regelbundna kontroller hos ögonläkare.

Förstadium till våta förändringar

Ibland har den våta formen ett förstadium, som kallas drusen. Drusen är åldersrelaterade inlagringar i gula fläcken som en läkare kan upptäcka vid en ögonbottenundersökning. Om du har mycket drusen kan läkaren ge dig rådet att ta extra vitaminer och mineraler, eftersom det kan bromsa risken att utveckla våta åldersförändringar. Vitaminerna är inget läkemedel och finns inte på recept. Du får köpa dem själv på ett apotek eller i enbhälsokostbutik

Mer information

Här kan du läsa mer om:
Injektioner med kärlhämmande läkemedel

Faktagranskad av överläkare Urban Amrén

Dela den här sidan:

Hjälpte den här informationen dig?

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.