Meny

Möt våra engagerade forskare

På S:t Eriks Ögonsjukhus är flera av våra medarbetare forskare. Här kan du möta några av dem och få en glimt av vad som driver dem.

Han vill skräddarsy glaukombehandlingen

Ögonkirurgen och forskaren Mario-Alexander Economou drivs av att hitta nya sätt att förbättra behandlingen av glaukom.

Forskare med näthinnan i fokus

ST-läkare och forskare Manuel Casselholm De SallesAtt forska vid sidan om det kliniska arbetet ger ST-läkaren Manuel Casselholm De Salles möjlighet att gå på djupet, och då särskilt vad gäller det som händer när näthinnan drabbas av syrebrist.

Biosyntetisk bindväv möjlig i ögonlock

Bild på Eva Dafgård KoppEva Dafgård Kopp, överläkare och medicine doktor, leder många olika forskningsprojekt med olika medarbetare. Hon forskar om sjukdomar som kan orsaka besvär i ögonlock och ögonhåla och hon säger att hennes jobb är kreativt och varierande.

Lyckade försök med stamceller ger hopp

Bild på Hammurabi BartumaHammurabi Bartuma forskar samtidigt som han gör sin specialisttjänstgöring. Han vill kunna bromsa eller bota skador på gula fläcken som det inte finns någon behandling för idag. Han tycker det är en underbar känsla att finnas i forskningsfronten och att vara ensam om kunskapen.

Ny metod kan förenkla studier av ögonrörelser

Bild på Monica OlssonOrtoptist och docent Monica Olsson är en av endast fem ortoptister som doktorerat i Sverige. Forskningen har hon gjort på barn som också är hennes egna patienter.

Oxidativ stress får ditt öga att "rosta"

Stefan Löfgren, docent och överläkare vid S:t Eriks Ögonsjukhus.Stefan Löfgren, överläkare och docent, är intresserad av att veta mer om hur vi kan skydda ögat mot sjukdomar. Han hoppas att ökade kunskaper kring kroppens antioxidativa försvar kan leda till nya behandlingsmetoder mot några av våra folkögonsjukdomar.

Oväntad lösning för blodproppspatienter

David Epstein, forskare och biträdande överläkare vid S:t Eriks Ögonsjukhus.Överläkare och forskare David Epsteins forskning har bland annat lett till att personer som har blivit drabbade av blodpropp i ögat kan få mycket av synen tillbaka. Nu forskar han om sambandet mellan brist på D-vitamin och blodproppar i ögat.

Förfinad diagnostik kan hjälpa glaukompatienter

Enping Chen, docent och överläkare S:t Eriks Ögonsjukhus.Docent och överläkare Enping Chen forskar i hur nya diagnosmetoder och förfinad tryckmätning kan hjälpa patienter med glaukom. Ju tidigare det går att ställa diagnos desto bättre är det för patienten. Att hitta patientnyttan är det mest spännande med forskningen, tycker Enping.

Söker svar om synnervsmissbildningar

Bild av Kristina Teär FahnehjelmKristina Teär Fahnehjelm har ett stort och brett forskningsengagemang som ofta rör det som händer redan under fosterstadiet.

Lyckad metod minskar infektionsrisk

Per Montan, docent och överläkare vid S:t Eriks Ögonsjukhus.Per Montan, docent och överläkare, leder bland annat den forskargrupp på S:t Eriks Ögonsjukhus som fördjupar sig i komplikationer efter gråstarrsoperationer. Hans forskar i hur infektioner i ögat kan minimeras. Pers främsta intresse är att göra operationerna så säkra som möjligt.

Brist på syre bakom skadliga blodkärl i ögat

Helder Andre, forskare vid S:t Eriks ÖgonsjukhusForskare Helder Andres forskning har kunnat visa att det ofta är brist på syre i ögats vävnader som föregår bildandet av skadliga blodkärl, exempel vid våt makuladegeneration. När processen är fullt kartlagd kommer nya behandlingsmetoder bli möjliga.

Får gråstarrspatienter att se klart

Maria Kugelberg, docent och gråstarrskirurgMaria Kugelberg, docent, överläkare och gråstarrskirurg, forskar bland annat om hur de olika linsernas material och utformning påverkar risken för komplikationer vid gråstarrsoperationer. Hon tycker att hon har världens roligaste jobb.

Ögonrörelser ger svar om hjärnan

Tony Pansell, docent och optikerTony Pansell, docent och optiker, forskar om ögonmotorik och hur synsinnet och balanssinnet samverkar. I den forskningen söker han bland annat svar på frågor som handlar om yrsel, dubbelseende och suddigt seende. En av hans upptäckter är att barn med CP behöver glasögon mycket oftare än de får.

Forskning om stamceller ger hopp om bot

Anders Kvanta, adjungerad professor och överläkareAdjungerade professorn och överläkare Anders Kvantas forskning har gjort det möjligt att behandla synhotande sjukdomar som våt makuladegeneration. Den torra har hittills ansetts obotlig, men stamceller ger nytt hopp. Han tycker att det är extra spännande att gå till jobbet just nu.

Kärlnybildning hett forskningsområde

Branca Samolov, med. dr och överläkareBranka Samolov, medicine doktor och överläkare, forskar om kärlnybildning. Branka och hennes forskarkollegor har upptäckt att kärlnybildning styrs av förändringar i uppbyggnaden av ny vävnad, som till exempel sårläkning.

Dela den här sidan:

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.