Meny

Ortoptist

En ortoptist är specialutbildad för att göra undersökningar av samsyn (hur de två ögonen samarbetar), skelning och att följa synutvecklingen.

En ortoptist är en vidareutbildad ögonsjuksköterska med specialutbildning i att undersöka, diagnostisera och behandla syn- och samsynsproblem hos främst barn, men också hos vuxna.

Vad gör en ortoptist?

En ortoptist följer synutvecklingen hos barn med glasögonbehov och ensidig eller dubbelsidig synnedsättning. De behandlar även vuxna patienter med skelning, dubbelseende och andra samsynsproblem.

Ett självständigt arbeteEn ortoptist undersöker ett barn.

En ortoptist arbetar både självständigt och i ett nära samarbete med barnögonläkare. De träffar dagligen många barn och vuxna och har stor erfarenhet av att följa patienterna under flera år.

Ortoptister har också hand om synscreeningverksamheten på barnavårdscentraler. Synscreeningen utförs för att upptäcka skelning och synproblem i så tidig ålder som möjligt.

Hur blir man ortoptist?

En ortoptist har i grunden en sjuksköterskeexamen om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande. Efter sjuksköterskeexamen krävs en ögonsköterskeutbildning på ett år och sedan knappt ett års studier till ortoptist.

Dela den här sidan:

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.

Relaterade länkar