Meny

Möt Virpi Luoma på S:t Eriks hornhinnebank

"Du som tycker om udda saker borde söka jobb på vår hornhinnebank". Så lockades den biomedicinska analytikern Virpi Luoma 2009 till S:t Eriks Ögonsjukhus av en tidigare kurskollega.

Biomedicinska analytikern Virpi Luoma kommer ut från det så kallade renrummet på S:t Eriks hornhinnebank.

Virpi Luoma fick jobbet på Sveriges största hornhinnebank och där hanterar hon nu vävnader som så småningom innebär cirka 200 hornhinnetransplantationer per år.

Hornhinnorna kommer till största delen från Södersjukhuset men numera också Danderyds sjukhus, där särskilda samtyckesutredare gjort att hornhinnedonationerna ökat väsentligt i antal. Men fortfarande finns det brist på donerade hornhinnor, vilket gör att patienter kan få vänta onödigt länge på en transplantation.

Hornhinnan klipps bort från ögonbulben

Ögonen som donerats måste plockas ut inom 48 timmar efter att personen avlidit. Därefter levereras de till S:t Eriks hornhinnebank, där Virpi Luoma eller en kollega klipper loss hornhinnan från ögonbulben.

- Vi undersöker hornhinnan både visuellt och i mikroskop för att se hur många levande celler som finns. Om det finns få levande celler är vävnaden såklart inte lämplig att användas och då går den till annat medicinskt ändamål, så som utveckling av nya metoder. Vi försäkrar oss också om att den är helt steril.

En hornhinna räcker till fler

Den godkända hornhinnan läggs i en näringslösning i väntan på transplantation. Tillsammans med hornhinnekirurgerna diskuterar nu Virpi Luoma vilka hornhinnor som är lämpliga att använda till de olika typerna av transplantation som finns. En donerad hornhinna kan användas till flera transplantationer.

- Det främre skiktet kan till exempel användas till patienter med keratokonus (så kallad toppig hornhinna som på sikt ger stora brytningsfel och sämre syn). Det bakre skiktet kan användas när grumlingar av olika slag påverkar synen. Ibland behöver hela hornhinnan ersättas, till exempel efter ett större trauma.

Efter operationen är det en hel del pappersarbete som ska göras.

- Vi följer noggranna regler och riktlinjer för vävnadstransplantationer. Dessutom rapporterar vi till samtyckesutredaren med uppgifter om mottagarens kön och ålder. En del anhöriga uppskattar att på det här sättet få en bekräftelse på att donationen bidragit till något positivt.

Intresse för donationsfrågor

Vilka egenskaper bör man ha för att passa för det här speciella arbetet? Virpi Luoma menar att det viktigaste är att man är intresserad av donationsfrågor och också har en pedagogisk ådra.

- Jag är gärna ute och föreläser för att motivera till exempel intensivvårdspersonal till att våga lyfta frågan om donation. Jag hamnar ofta i diskussioner även på min fritid.

- Man får inte heller vara känslig. I och för sig undviker jag helst att se själva ögonoperationen, men jag har inga problem att hantera ögonbulben. När jag arbetar med ögonen tänker jag inte på dem som ögon, istället har jag fokus på resultatet efter transplantationen.

Fakta om hornhinnan och hornhinnebanken

  • Hornhinnan är en vävnad som består av fem lager; epitel, Bowmans membran, stroma, Descements membran och endotel. Alla fem lagren går att transplantera.
  • Hornhinnan är en färskvara som går att förvara i upp till sex veckor.
  • Hornhinnebanken på S:t Eriks Ögonsjukhus får in cirka 300 hornhinnor från 150 donatorer per år, men många fler personer behöver en ny hornhinna.

Fakta om Donationsveckan

För sjätte året i rad initierar Socialstyrelsen Donationsveckan som är en årligen återkommande kampanjvecka. Syftet är att sprida budskapet om organ- och vävnadsdonation och att få fler människor att ta ställning.

Alla kan donera sina organ och vävnader för transplantation efter döden. Det bästa är om var och en har gett sitt samtycke till en donation. Antingen genom att berätta om sitt beslut för anhöriga, eller genom att anmäla sig hos Donationsregistret.

Dela den här sidan:

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.