Meny

Inför ditt barns narkos

Här har vi samlat information om vad som händer före, under och efter narkos.

Hälsodeklaration

När du och ditt barn kommer till S:t Eriks Ögonsjukhus får du fylla i en hälsodeklaration. Det är viktigt att du svarar på alla frågorna och att dina svar är korrekta. Hälsodeklarationen är viktig i den fortsatta behandlingen av ditt barn och inför en eventuell operation där ditt barn kommer att behöva narkos.

Narkosläkarens bedömningEtt litet barn träffas narkosläkaren inför sin operation.

För att planera narkosen går narkosläkaren igenom hälsodeklarationen och eventuellt andra journalhandlingar. Om något är oklart kan det hända att narkosläkaren ringer upp dig. Lämna därför ett telefonnummer som vi kan nå dig på under dagtid.

Du och ditt barn träffar barnets narkosläkare på operationsdagen.

Fasta inför operation

Barnet får äta en lätt frukost med yoghurt, fil, rostat bröd, flingor, te eller fullkornsvälling fram till sex timmar före operationen. Barnet får dricka högst en deciliter klar vätska, som till exempel te, vatten eller saft minst två timmar före operation.

Så hanterar du de mediciner som ditt barn eventuellt tar

Narkosläkaren bestämmer vilka av barnets vanliga mediciner, om barnet har några, som den ska ta på morgonen innan operation. Det är därför viktigt att du i hälsodeklarationen skriver vilka eventuella mediciner ditt barn tar. Sjuksköterskor hjälper er så att allt blir rätt.

Glöm inte att ta med ditt barns mediciner till S:t Erik.

Smärtlindrande och orosdämpande medicin

Innan operation får barnet oftast en mixtur som består av ett orosdämpande läkemedel och ett som minskar salivproduktionen. Det ger vi för att minska barnets oro inför operationen och för att minska risken för att barnet ska hosta efter operationen.

Om barnet ska bli sövt av sömnmedel sätter vi också på ett EMLA-plåster på handen som bedövar huden.

Förberedelse och övervakning

När ni kommer in på operationssalen bekräftar vi barnets identitet genom att be dig säga ditt barns personnummer. Vi sätter en klämma på barnets finger. Från denna får vi information om att barnets hjärta slår i en jämn rytm och att barnet andas bra. En narkossköterska eller en narkosläkare är med under hela operationen fram till barnet förs till uppvakningsrummet.

En förälder får följa med in på operationssalen. Du får sitta på en stol till höger om barnet. När barnet sover får du lämna operationssalen.

Så här går det till

Det finns två sätt som vi kan söva barnet på. Narkosläkaren bestämmer vilken metod som vi ska använda på ditt barn.

  • Barnet får andas en blandning av syrgas och gasformat läkemedel genom en mask. Barnet kommer att somna inom en halv minut. Om barnet tycker att det är obehagligt att ligga ned på operationsbordet går det bra att barnet sitter i ditt knä.
  • Barnet får en tunn slang insatt i en blodåder på handen, oftast på vänster hand, av en narkossköterska och kommer att somna in genom att vi via slangen i handen sprutar in ett insomningsmedel. Barnet kommer att somna inom tio sekunder.

Efter operationen

Det är vanligt att bli trött och dåsig efter narkosen. Det beror på att barnet fortfarande har smärtlindrande mediciner i kroppen. För att vi ska vara säkra på att barnet mår bra och inte har reagerat negativt på narkosen blir barnet övervakad av en narkossköterska i uppvakningsrummet under ungefär en halvtimme till en timme. En förälder får sitta med vid uppvaket.

Narkossköterskan kontrollerar också att barnet inte har ont. Det är ovanligt med smärta efter de vanligaste ögonoperationerna. Om barnet ändå har ont på uppvakningsrummet så ger narkossköterskan barnet smärtlindrande medicin.

Illamående i samband med narkos

Risken för att barnet ska må illa i samband med operationen är liten. Det finns bra läkemedel som minskar illamående och som alla patienter får efter operation.

Till vårdavdelningen

När barnet mår bra, andningen är stabil och barnet inte har ont för vi barnet tillbaka till vårdavdelningen

Dela den här sidan:

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.

Relaterade länkar