Meny

Inför din narkos

Här kan du läsa om vad som händer före, under och efter narkos i samband med en ögonoperation. Om du har frågor om din narkos är du välkommen att kontakta oss.

Under en ögonoperation.

Här har vi samlat information som vi tycker är viktigt att du känner till inför din narkos.

Narkosläkarens bedömning

För att planera narkosen går narkosläkaren igenom din hälsodeklaration och eventuellt andra journalhandlingar. Om något är oklart kan det hända att narkosläkaren ringer upp dig. Ange därför ett telefonnummer i hälsodeklarationen där vi kan nå dig dagtid.

Du kommer att träffa din narkosläkare på operationsdagen.

Inskrivning och provtagning

Vid inskrivningen träffar du en ögonläkare som undersöker dig och berättar för dig om din operation.

Du får också information om hur narkosen går till. Eventuellt tar vi några prover på dig och mäter ditt blodtryck.

Fasta inför narkos

Du får äta en lätt måltid med yoghurt, fil, rostat bröd, flingor, te eller kaffe fram till sex timmar före operationen. Du får dricka högst två och en halv deciliter klar vätska, som till exempel te eller kaffe utan mjölk, vatten eller saft minst två timmar före operationen.

Så hanterar du dina vanliga mediciner

Narkosläkaren bestämmer vilka av dina vanliga mediciner, om du har några, som du ska ta på morgonen före operation. Det är därför viktigt att du skriver vilka mediciner du tar i hälsodeklarationen. Sjuksköterskor hjälper dig så att allt blir rätt.

Glöm inte att ta med dig dina mediciner till S:t Erik.

Om du har diabetes

Om du tar tabletter mot diabetes ska du inte ta dem på morgonen före operationen. Du ska inte heller ta ditt insulin på morgonen. När du kommer till avdelningen tar en sjuksköterska på vårdavdelningen ett blodprov för bestämning av blodsocker. Sedan ger vi vanligen halva morgondosen av insulin samtidigt som en sjuksköterska sätter ett dropp med en sockerlösning via en kanyl i handen eller armvecket.

Glöm inte att ta med dig ditt insulin till S:t Erik.

Om du tar blodförtunnande medel

Om du tar blodförtunnande läkemedel så kan du behöva göra ett uppehåll före operation. Du ska diskutera med din ögonläkare om du ska göra uppehåll med dem inför din operation.

Smärtlindrande och orosdämpande

Innan operationen får vuxna patienter för det mesta bara paracetamol, som till exempel Panodil eller Alvedon. Det ger vi för att från början blockera smärta. Skulle det finnas ett uttalat behov där du känner stor oro så kan en sjuksköterska ge dig ett läkemedel som minskar din oro.

Illamående i samband med narkos

Risken för att du ska må illa i samband med att du opererats är liten. Det finns bra läkemedel som minskar illamående och som alla patienter får efter operation.

Förberedelse och övervakning

När du kommer in på operationssalen bekräftar vi din identitet genom att be dig säga ditt personnummer. Om du inte redan på vårdavdelningen fick en tunn slang insatt i en blodåder på handen eller i armvecket så sätter en narkossköterska i den, oftast på vänster hand.

Du blir också kopplad till en övervakningsdator. Från denna får vi information om ditt blodtryck, om att ditt hjärta slår i en jämn rytm och annan upplysning som är viktig för att du ska få en bra narkos. En narkossköterska eller en narkosläkare är med under hela operationen fram tills du förs till uppvakningsrummet.

Målet med narkosen är att du under operationen inte ska känna någon smärta och ska sova så djupt att du inte hör något eller rör på dig.

Du kommer att somna genom att vi sprutar in ett insomningsmedel som heter propofol via slangen i handen. Du får också andas in en blandning av syrgas och luft med en gas som heter sevofluran.

Eftersom operationer i ögat bara rör en liten del av kroppen blir påfrestningen på din kropp oftast relativt liten. Tiden som du är nedsövd är för det mesta kort och därför får du bara en ganska liten dos mediciner. De flesta patienter som opererats i ögat är därför relativt pigga och opåverkade efter operationen.

Efter operationen

Det är vanligt att bli trött och dåsig efter narkosen. Det beror på att du fortfarande har smärtlindrande mediciner i kroppen. För att vi ska vara säkra på att du mår bra och inte har reagerat negativt på narkosen blir du övervakad av en narkossköterska i uppvakningsrummet under ungefär en halvtimme till en timme.

Smärta efter operation

Narkossköterskan frågar dig hur ont du har på en tiogradig skala, där ett är total smärtfrihet och tio olidlig smärta. Det är ovanligt med smärta efter de vanligaste ögonoperationerna. Om du ändå har ont på uppvakningsrummet så ger narkossköterskan dig smärtlindrande medicin.

Till vårdavdelningen

När du mår bra, din andning är stabil, ditt blodtryck normalt och du inte har ont för vi dig tillbaka till vårdavdelningen.

Dela den här sidan:

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.