Meny

Dagkirurgi lokal bedövning

Vi tar emot dig som ska genomgå en dagkirurgisk operation i lokal bedövning. Det innebär att du kommer till sjukhuset, opereras och går hem samma dag.

Medarbtare på operationsavdelningen på S:t Eriks Ögonsjukhus.

Observera att den tid du får inte är tiden när operationen startar utan tiden när du ska vara på sjukhuset.

Före operation

Hygien

För att minska risken för infektion efter operationen ska du på operationsdagen duscha och tvätta håret samt ta på dig helt nytvättade kläder. Alternativt kan du duscha och tvätta håret kvällen innan operationen och sedan sova i en renbäddad säng och ta på rentvättade kläder på morgonen. Använd inte smink eller nagellack. Använd inte heller hudlotion, parfym eller kontaktlinser. Lämna dina smycken, din klocka och dina ringar hemma.

Fasta

Du får äta som vanligt fram till operation.

Mediciner

Du ska ta dina vanliga mediciner på morgonen innan operation, om inte din läkare har bestämt annat. Du får även ta paracetamol, som till exempel Panodil eller Alvedon, för att från början lindra smärta.

Förhinder som påverkar din operation

Om du blir sjuk eller förkyld eller har någon typ av hudirritation eller sår på kroppen vill vi att du kontaktar oss. Det kan påverka planeringen av din operation.

Om dina ögon är röda, irriterade eller variga ska du kontakta din ögonläkare. Det kan påverka planeringen av din operation.

På operationsdagen

Du börjar med att anmäla dig i kassan, som ligger på entréplan. Sedan tar du den bakre hissen upp till plan 5. Anmäl dig i receptionen.

Före operationen

Du får en engångsrock, en operationsmössa och skoskydd att ta på dig. Du behåller dina vanliga kläder på under operationskläderna. Dina ytterkläder, din väska och eventuella smycken låser du in i ett skåp utanför omklädningsrummet.

Innan din operation får du träffa en sjuksköterska. Sjuksköterskan kommer att kontrollera din identitet och ditt allmäntillstånd. Det är viktigt att du berättar för oss om du är förkyld eller på annat sätt sjuk. Om du har en infektion i kroppen kan vi inte operera dig.

Väntetider

Ibland får du sitta och vänta en stund innan du får komma in på operationssalen. Det kan bland annat bero på att det kommer in ett akut fall eller att en tidigare operation dragit ut på tiden.

Det kan hända att en patient som kommer till väntrummet efter dig får komma in på operationssalen före dig. Det beror på att de ska opereras av en annan läkare i en annan operationssal.

Efter din operation

Efter din operation får du åka rullstol tillbaka till väntrummet. Du får flytta över till en stol och sitta och vänta en stund.

Innan du går hem träffar du en sjuksköterska. Sjuksköterskan kommer att ge dig information om mediciner och en tid för återbesök om det är aktuellt. Du får också veta vad du ska tänka på efter operationen. Om du mår bra och allt ser bra ut får du gå hem.

Hemtransport

Du får inte själv köra bil hem eftersom du kan vara påverkad av de mediciner du har fått i samband med din operation. Be i första hand en närstående att hämta dig ifrån sjukhuset. Om läkaren bedömer att du har behov av sjuktransport, ordnar vi det.

Bra att ha hemma

Det är bra att ha smärtstillande läkemedel, till exempel Alvedon eller Panodil, hemma. Tabletterna finns att köpa receptfritt på apoteket. Behöver du andra läkemedel kommer din läkare att skriva ut det åt dig.

Var uppmärksam på

Var noga med att följa de intruktioner du fått. Om du får värk, svullnad, dimsyn, blir ljuskänslig eller får en ökande rodnad i ögat, bör du kontakta din mottagning för vägledning.

Dela den här sidan:

Tipsa en vän om den här sidan

En länk till den aktuella sidan kommer automatiskt att läggas till i ditt meddelande.